baseman.dk

 
  menu   Rejseforsikring   tilbage
         
   

 

Det er vigtigt at have styr på forsikringerne på rejsen! For det meste føles det måske som en irriterende udgift, men  det er en udgift som kan beskytte dig og familien mod store økonomiske problemer, hvis ulykken rammer!

 

Sundhedskort (det gule sygesikringskort)
Sundhedskortet (det gule sygesikringsbevis) kunne tidligere benyttes som en slags rejseforsikring på rejser i udvalgte lande. I dag er det et rent dansk sundhedskort, til brug indenfor Danmarks grænser, inkl. Grønland og Færøerne.

 

Blåt sygesikringsbevis / EU-kort
Gælder for EU, samt Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Hvis du får brug for læge- eller tandlæge-behandling i et land, hvor det blå kort dækker, så husk at vise kortet. Skal du med ambulance, så kan du også få brug for at vise kortet der.

EU-kortet dækker ikke planlagt behandling, hvis behandlingen er den eneste grund til rejsen til det pågældende land. Behandling der kan vente, til du er tilbage i Danmark, er heller ikke dækket. Til gengæld gælder det blå kort også for kronisk syge og forretningsrejser og gælder uanset rejsens varighed. Kortet dækker ikke hjemtransport eller refundering af dine udgifter. Til sådan en dækning har du brug for en rejseforsikring.

Det er vigtigt at huske at: Det blå kort giver samme dækning som gælder for landets lokale borgere. Det betyder, at hvis landets egen befolkning skal betale en del af lægebehandlingen og transport med ambulance, så skal du også! Ligeledes gælder at hvis du kommer til et privat hospital, kan du ende med at skulle betale hele regningen selv!

I nogle lande kan der være en ordning, hvor landets borgere betaler hele regningen og derefter får en del af beløbet refunderet. Hvis du havner i den situation, så kan du søge refusion hos din kommune. Husk kvitteringer og kopi af recepter og lægehenvisninger - og husk at søge hurtigt, der kan være en kort forældelsesfrist.

Vær opmærksom på, at rejseforsikringer ofte kræver, at du har et blåt sygesikringsbevis på ferie i Europa!

Det blå sygesikringsbevis er gratis og gælder typisk et eller fem år (udløbsdato står på kortet). Det kan bestilles hos din kommune eller på www.borger.dk.
Bestil kortet i god tid inden ferien, da der kan være flere ugers leveringstid.

 

Rejseforsikring
En rejseforsikring dækker dig og (i et eller andet omfang) din bagage under ferien. Denne forsikring er beregnet til at dække dig økonomisk, hvor dine almindelige forsikringer ikke rækker, herunder sygesikringsbeviset. Din indboforsikring dækker muligvis allerede din bagage, og din ulykkesforsikring dækker dig - måske også på ferien (det bør tjekkes inden rejsen).

Selv på en kortere ferie i Europa kan en rejseforsikring være en god idé. Fordi der er tale om en tillægsforsikring til det blå sygesikringskort, er prisen for forsikringen ofte relativt lille, men kan f.eks. dække hjemrejse, tandskader og give hurtigere dækning for tabt bagage, samt give dig mulighed for at ringe til en dansktalende person som kan hjælpe dig, hvis der er problemer med at forstå det lokale sprog.

På rejser udenfor Europa, er det direkte vanvid ikke at tegne en rejseforsikring! Kommer du slemt til skade, kan det koste voldsomme beløb før hospitalet på feriemålet vil tage sig af dig, eller få dig sendt hjem. Et beløb som din familie måske skal prøve at skrabe sammen, hvis de vil gøre sig forhåbninger om nogensinde at se dig igen! (Dette er ingen overdrivelse!)

Husk at en ferierejseforsikring ikke dækker hvis du er på erhvervsrejse! Vær desuden opmærksom på, at hvis du selv kører eller sejler et "motoriseret transportmiddel" (bil, scooter, speedbåd etc.) på feriestedet, skal du sandsynligvis have en ekstra forsikring som dækker dette! Nogle rejseforsikringer kræver desuden at der tegnes en tillægsforsikring hvis den skal dække skiture.

 

Årsrejseforsikring
Både hos de 'almindelige' udbydere af rejseforsikringer og gennem ordninger hos forsikringsselskaber, samt i forbindelse med visse kreditkort, er der mulighed for at tegne en årsrejseforsikring. Prisen kan være ganske attraktiv i forhold til rejse- og afbestillingsforsikringer købt "i løs vægt". Betingelserne og dækningen varierer, og kan kræve at rejsen er bestilt eller betalt på en bestemt måde, for at forsikringen dækker. En typisk årsrejseforsikring giver en dækning svarende til en basis rejseforsikring, evt. med mindre personskadedækning (her dækker din ulykkesforsikring); samt en afbestillingsforsikring med en øvre beløbsgrænse. Ligesom med almindelige rejse- og afbestillingsforsikringer kan det betale sig at sætte sig ind i dækning og krav, inden turen starter.

Typisk kan rejseforsikringer i forbindelse med kreditkort være ganske billige, men har også tit strikse krav, f.eks. at rejsen skal være betalt med kortet for at forsikringen dækker. Hvis du i forvejen har samlet alle forsikringer i ét forsikringsselskab, kan det tit svare sig også at vælge en årsrejseforsikring dér.

 

Afbestillingsforsikring
En afbestillingsforsikring er svær at rådgive om. Ideen er god: Hvis du på grund af egen eller en nærtstående persons sygdom er nødt til at afbestille rejsen, får du det betalte beløb refunderet. Ulempen ved denne type forsikringer er prisen, som kan være betydelig. Overvej derfor risikoen for at der kan ske noget som tvinger dig til at aflyse ferien. Er det en forsikring værd?

Det er muligt at tegne årsrejseforsikringer som også indeholder afbestillingsforsikring.

 

Bilferie
Skal du på bilferie, skal du foruden eventuel rejseforsikring også tænke i bilforsikring. Bilen kan blive ødelagt eller stjålet - eller blive involveret i et uheld, måske endda med dig som den skyldige part. Der er mulighed for både ødelagt ferie og ødelagt økonomi.

Kører du i egen bil, skal du huske at medbringe den originale registreringsattest for bil og eventuel campingvogn - ikke noget med kun at tage en fotokopi med. Alternativt kan du for et mindre beløb få lavet en godkendt kopi på motorkontoret. Desuden skal du medbringe det røde og grønne forsikringskort, som du kan få hos dit forsikringsselskab. Det grønne kort beviser at din bil er ansvarsforsikret. Nogle lande kræver særskilt grønt kort for campingvogn. Det røde kort dokumenterer at din bil er kaskoforsikret.

For at undgå bøder og måske tilbageholdelse, kan det desuden være en fordel at have styr på det lovmæssige. Sådan noget varierer fra land til land, men har du følgende i orden, bør turen ikke byde på den type overraskelser:
Gyldigt kørekort til alle som skal føre bilen under ferien. Medbring refleks-veste til alle personer i bilen. En advarselstrekant.
Korrekte dæk: godkendt til bilens maksimale hastighed, og type svarende til forholdene (vinterdæk om vinteren). Husk snekæder ved vinterkørsel.
Har du ikke EU-nummerplade skal du også huske et DK-skilt til bilen.

Ved bilferie udenfor EU og Skandinavien, kan du få fremstillet et internationalt kørekort. Det er i virkeligheden ikke et kørekort, men et officielt stemplet dokument, som på en række sprog fortæller, hvad dit kørekort må benyttes til. Kortet kan købes hos kommunen. Medbring kørekort og et foto som lever op til alle krav til pas/kørekort.