baseman.dk

 
  menu   Rejseapoteket   tilbage
         
   

 

Det kan være en fordel at pakke bagagen, så man kan klare mindre problemer og uheld undervejs. Hvad man bør tage med afhænger af, hvor, hvornår og hvordan man rejser. En kort kroferie på den anden side af Storebælt kræver ikke nær så store forberedelser som en måneds ophold midt i Afrika. En del ubehageligheder kan undgås ved at medbringe hovedet, i de resterende tilfælde kan et lille rejseapotek være praktisk. :)

Køb så små portioner som muligt af den medicin du kun anskaffer til rejsen. Medicin har begrænset holdbarhed, og kan måske ikke anvendes næste gang du skal på ferie.

Noget medicin kan kræve "pillepas" - en medicinattest, som skal medbringes, hvis rejsen går til et af landene i Schengen-samarbejdet. Dette kan fås gratis på apoteket, som også kan fortælle, om du behøver sådan et. Ordningen virker mest som tåbelig bureaukrati for bureaukratiets skyld, og sandsynligheden for at du får brug for et pillepas på turen er minimal. De fleste toldere er heldigvis tilstrækkelig intelligente til at kunne se forskel på en narkokurer og en almindelig turist med en lille æske Panodil i håndbagagen (som dog heller ikke er med på listen over medicin som kræver pillepas).

Den følgende liste kan virke voldsom - og det er den også! Medbring det, du helst ikke vil rejse af sted uden.

 

Din normale medicin
Hvis du tager medicin regelmæssigt, så skal du selvfølgelig huske at medbringe den på ferien. Medbring tilstrækkeligt til at medicinen rækker til hele ferien - så det også rækker til en forsinket hjemrejse.
 

Nødhjælpsudstyr
Med mindre du skal på bilferie, er det sikkert ikke praktisk at tage hele nødhjælpskassen med. Men et lille udvalg af plastre og sår-rense servietter er der altid plads til i rejsebagagen. De specielle servietter med et desinficerende middel er gode til alle småskrammer, og kan også bruges i stedet for barbersprit.
 

Smertestillende
Selv hvis du normalt ikke tager medicin, heller ikke smertestillende piller, så kan der være en idé i at have den type medicin med på turen. En begyndende tandpine eller lidt (ikke behandlingskrævende) feber kan dæmpes så meget at du redder ferien. Bruges med omtanke.
 

Allergi
En fast bestanddel hos mange pollenallergikere er antihistamin, som virker dæmpende på allergisymptomerne. Den type piller fås i håndkøb og er virksomme mod allergi, kløe og insektbid. Godt at have med hvis du har en eller anden form for allergi, du kan risikere at stifte bekendtskab med på turen - eller hvis du skal fremmedartede steder hen med "underlig" mad eller ondsindede insekter.
 

Køresyge
Eller transportsyge - for oplevelsen kan også fås på havet og i luften. Også her skulle antihistamin være virksomt - i hvert fald de mere søvndyssende varianter. Ellers findes piller på markedet til forebyggelse af transportsyge. Bør medbringes hvis du, eller medrejsende, har tilbøjelighed til transportsyge - især hvis rejsen kommer til at foregå meget med bil, båd eller fly. Det kan ikke være sjovt at opdage, at man ikke er søstærk lige i starten af den lange, dyre sørejse.
 

Sol
Rejser du på ferie for at opleve solen, eller rejser du til steder hvor solen er svær at undgå (mod syd hvor den er skrap, eller mod nord hvor den ikke går ned et halvt år ad gangen), så husk solcreme med en tilstrækkelig høj faktor. Medbring desuden et middel til at dæmpe virkningen af solskoldning. Du kan sikkert købe sådan noget på rejsemålet, men ikke lige på det sted og tidspunkt hvor du har allermest brug for det. Anden beskyttelse: solbriller med UV filter og eventuelt en solhat. Hvis du synes at du ser dum ud med solhat, så husk at få taget et billede ... dét kan sagtens blive perlen i dit feriealbum!
 

Andet
Du kan også pakke midler mod forstoppelse, diarré, halsbrand, sure opstød, infektioner m.m.
Dette afhænger igen af, om du mener der kan være en reel risiko for at du kan få brug for det, og at det ikke vil være umiddelbart muligt at skaffe det på stedet. Går rejsen til et sted med mange stikkende insekter, bør et insektmiddel også komme med i bagagen.
Hvis du har brug for at medbringe kanyler eller stærk medicin, såsom morfinpræparater, så husk af få en attest fra din læge på engelsk, fransk eller spansk, der oplyser at det er til personlig, lovligt brug.
 

Vaccinationer (forud for rejsen)
En del af de mere eksotiske rejsemål kræver tit forudgående vaccinationer. Visse typer vaccinationer kræver god forberedelse; måske en aftale med lægen flere måneder forud for rejsen. Den nødvendige vaccination afhænger af hvor, hvornår, hvor længe og hvordan rejsen kommer til at foregå.

 

Husk:

Mange steder i verden er det ikke tilrådeligt at drikke vandet fra hanerne, hvis det ikke er kogt først - sådanne steder er det også klogt at holde sig langt væk fra isterninger.

Hvis maden ikke bliver kogt (eller gennemstegt) eller skrællet (frugt med skræl), så spis den ikke.

Under længerevarende transporter er det vigtigt at have løst tøj på, og så vidt muligt at bevæge sig regelmæssigt.

 

   ... Og husk at have rejseforsikringen i orden!